1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: По-малко и по-скъпи български плодове

В АГРОФОРУМ: По-малко и по-скъпи български плодове

На фокус: В Европа био-то расте, у нас – намалява – защо

Тежка седмица за земеделската общност у нас. Какво провокира недоволството на земеделците и как се стигна до решението им за провеждането на общонационален протест. Секторът иска държавата да защити бизнес интересите им.

И лозарите скочиха. Разходите във всички направления и във всички пера растат, а държавата не взима никакви мерки, оплакаха се от Националното сдружение на българските лозари.

Цветан Цеков от най-голямото сдружение на производителите на плодове и зеленчуци припомни, че „години наред бяхме смазвани от нелоялен внос, сив сектор и нелоялни практики и сега, когато се взимат безпринципни решения, ние настояваме държавата да влезе в ролята си на защитник на бранша.“  

Изчерпа ли се оптимизмът на българските зърнопроизводители. Ето какво сподели земеделецът Петър Пешев.

Цените на българските плодове са по-високи в сравнение с миналата година. Прасковата и нектарината са с минимум 50% по-скъпи, а количествата са доста по-малки, заяви Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България.

В световен мащаб през последните десетина години площите, на които се прилага биоземеделие, са се увеличили почти двойно. Какви са тенденциите у нас обаче?

Подробности по тези теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ по АГРО ТВ – събота, 16 септември – премиера от 07:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.