1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Преди залеза на българските плодове -държавата ще се намеси ли?

В АГРОФОРУМ: Преди залеза на българските плодове -държавата ще се намеси ли?

И още: Кои зърнопроизводители ще оцелеят – идва времето за равносметка

Виновни за високите цени на плодовете в търговската мрежа не са производителите, коментираха от асоциацията на овощарите. Отпечатък върху проблема оставят инфлацията и ниското търсене. Количествата българска продукция не могат да бъдат реализирани – това е най-голямото притеснение на бранша.

Спомняте ли си хубавата и модерна ферма в с. Боерица, край Ихтиман. През годините тя се обновяваше, инвестираше се в иновации, а произвежданото прясно мляко там се превърна в златен стандарт за качество. Какво се случва с нея?

Сравнено с миналогодишната реколта, зърното тази година е по-малко. Все още няма фалити на фермери. Хората удържат. Лошото е, че няма никаква сигурност в земеделието, коментира Илия Проданов, земеделец и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той направи важно уточнение: Когато приключи стопанската година и се разплатим, ще стане ясно кой е оцелял.

И сега към картофите. За съжаление – и там няма оптимизъм. Каква е ситуацията. Отново ще си дойдем на думата – внос, ниски цени, нерентабилност. Докога?

Следва една среща с един потомствен земеделец – млад, образован и отговорен към опазването на почвата и околната среда. Спас Пеев е готов за новата ОСП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.