1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Агрофорум ще видите: Градините с трайни насаждения - предизвикателство за земеделските производители

В Агрофорум ще видите: Градините с трайни насаждения - предизвикателство за земеделските производители

И още: Европейското земеделско производство ще е лидер, когато въведе най-много иновации

Градините с трайни насаждения са едно от изкушенията пред земеделските производители. Много са ползите, но не са малко и проблемите. И все пак - може ли производството на орехи да бъде устойчив бизнес?

Европейски пазарни стандарти регламентират параметрите, на които трябва да отговарят плодовете и зеленчуците.

Обединението в групи и организации на производителите ще спаси овощарството и зеленчукопроизводството, убеден е Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари. Той смята, че в новата Обща селскостопанска политика приоритетно трябва да бъдат насочени средства за тези сектори.

Какво предстои за малките стопани през 2020 г. По кои мерки от Програмата за развитие на селските райони ще могат да кандидатстват. Малките стопанства създават поминък, произвеждат качествена продукция, която получи реабилитация през последните години и в големите търговски вериги.

Битката за винените пазари продължава. Според Асоциацията на българските износители на вино основната предпоставка - качествено българско вино е факт. Сега остава да убедим консуматорите зад граница, че родното производство по нищо те отстъпва на световните стандарти. Лесна задача ли е това и кои са потенциалните чуждестранни пазари? 

Основен начин за постигане на конкурентоспособност земеделието и селските райони е чрез подкрепа на иновациите. Европейското земеделско производство ще е лидер, когато въведе най-много иновации. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.