1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Срещи с двама земеделци, които експериментират с нови сортове пшеница

В АГРОФОРУМ: Срещи с двама земеделци, които експериментират с нови сортове пшеница

На фокус: С колко още ще расте себестойността на пшеницата

Какви реформи ще бъдат направени в ДФЗ и какви са основните грешки, които допускат кандидатите по ПРСР – следва едно интервю с изпълнителния директор на институцията Николай Каварджиклиев.

Харесва ми да се занимавам със земеделие. Да търся новостите. Да експериментирам. Това споделя Кольо Колев, който обработва земя във Великотърновска област. Надежди за високи добиви му дават нови сортове пшеница, с който за първи път експериментира.

Среща с още един зърнопроизводител. Надежди за високи добиви очаква и земеделецът Минко Грудев от симеоновградското село Навъсен. Той също експериментира с нова и перспективна селекция при пшеницата. 

Интересна колекция от растителни видове поддържа Институтът по декоративни и лечебни растения в Негован. Извършва редица научно-приложни и фундаментални изследвания, разработва нови технологични решения за съвременното цветарство. Такава е била и целта на създаването му преди близо 50 години. Днес структурата, която е от системата на Селскостопанска академия, оцелява на инат. Малкото останали в него хора, благодарение на добрите си идеи и креативност, а може би и дълг към предшествениците си, пазят грижливо традициите.

 Гледайте на 4 юни от 7:30 часа по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.