1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: Как да спасим овощните градини от зимуващите акари

В АГРОФОРУМ тази седмица: Как да спасим овощните градини от зимуващите акари

И още: В гр. Търговище бяха отпразнувани 25 години от патентоването на българския листен тор Лактофол

Заговори ли се за електроенергия, всеки потръпва – първото, за което се сеща, е поредното поскъпване на тока, с колко ще му скочат сметките през идната зима и прочие ужаси, превърнали се в неделима част от родното ежедневие години наред. И на фона на това, ако някой твърди, че точно електричеството може не само да не ти бърка в джоба, ами напротив – да носи печалба, със сигурност ще бъде обявен за луд мечтател или поне… порядъчно пийнал. Е, да, ама такава възможност наистина съществува. При това – без да е нужно да си акционер в голям енергиен холдинг, например. Решението е просто и достъпно – в столичния квартал „Овча Купел“ миналата година също съкооператорите също превърнаха покрива на жилищния си блок в… мини-електроцентрала. Как? С фотоволтаични панели – казано по-разбираемо, нещо подобно на онези, с които се захранват джобните калкулатори. Но в далеч по-голям мащаб и мощност, разбира се. Трябва ти най-вече достатъчно голяма открита площ и средства, които да инвестираш в модерната инсталация. А инвестицията определено си заслужава – самата електроцентрала не изисква постоянно нает персонал, поддръжката е лесна… така производството на електричество от възобновяеми източници, превърнало се в световна тенденция, която се радва на все по-голяма популярност и у нас през последните години, може да се окаже един много добър бизнес. Особено в селските райони, където спокойно могат да бъдат разположени панели на далеч по-голяма площ, отколкото в гъсто населения град. Дотук – добре! Остава обаче въпросът откъде ще се вземат средствата, защото една такава слънчева инсталация не е никак евтино удоволствие. Разбира се, както някои навярно се досещат, парите ще дойдат от еврофондовете! Ако вече достатъчно сте се заинтригували – не пропускайте тази седмица АГРОФОРУМ, за да ви заведем в старозагорското село Средец, където едно семейство от столицата е изградило своя фотоволтаична централа, като успешно е кандидатствало по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“. Ще научите още какви дейности в селските райони могат да бъдат финансирани по тази мярка, какви са условията за кандидатстване, колко проекта са одобрени и какъв е бюджетът на мярката.

От Средец ще отскочим до Търговище, за да ви покажем друг пример за успешен бизнес в България – при това започнал и вече 2 десетилетия развиващ се благодарение на едно уникално родно изобретение – листен тор, произвеждан по технология, изцяло разработена от български учени! Имаше защо четвъртвековния му юбилей да бъде тържествено отпразнуван както подобава. Вижте в предаването как се произвежда и какви са качествата на този продукт Made in Bulgaria, с който родната наука с право се гордее. Днес листният тор се ползва и в много страни, където също вече е добре познат. Но повече ще научите, ако гледате предаването, разбира се.

Признания и още признания… Освен за успешната иновация, в АГРОФОРУМ ще ви покажем и признанията в друга област – пчеларството. Лесно ли е да развиваш успешен бизнес в този сектор – ще научите от репортажа, който сме ви подготвили – поредното с фаталния номер 13 връчване на приза „Пчелар на годината“. Ще ви срещнем с тазгодишния носител на престижното отличие, който ще разкаже кога и откъде е тръгнал, за да стигне до резултатите, на които се радва днес. Но покрай това ще сподели и проблемите и разочарованията си – най-вече от отношението на държавата към сектора.

И в новото издание на АГРОФОРУМ няма да пропуснем да помогнем на земеделските прозиводители с актуални и практични съвети. Този път ще зарадваме овощарите – това не е случайно, тъй като тази есен се наблюдава истинска офанзива на акарите по овощните дървета. Малките гадинки изобщо не обаче безобидни – смучат сок и хлорофилни зърна от листата, което изтощават овошките и повредената листна маса не може да осигури нормално запасяване с пластични вещества за успешно презимуване на дърветата. Затова, ако и вие сте сред онези, които се питат какви са най-успешните начини за справяне с тази напаст, непременно гледайте предаването – ще ви срещнем с агроспециалист, който ще ви даде правилните насоки за борбата с акарите. Ще ви заведем и в черешовата градина на един стопанин, за да видите нагледно колко сериозен е проблемът.

И отново на технологична вълна. В това издание на АГРОФОРУМ ще ви запознаем с трактори, произведени в Страната на изгряващото слънце. Фермери от Русенския регион имаха възможността да се убедят на живо в качествата и възможностите на японските машини – а знайно е, че японците се славят точно с техниката си – във всички области и земеделието не прави изключение. Демонстрацията, на която бяха представени актуални есенни мероприятия на полето, беше наистина впечатляваща, но ако не сте имали възможност да присъствате – включете си телевизора в точния час и ще видите най-интересното, без да излизате от вкъщи.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.