1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Индия създадоха домати, които остават свежи повече от месец

В Индия създадоха домати, които остават свежи повече от месец

Това се поучава чрез инжектиране на определен вид ензими

Учени от Индия отгледаха генно-модифицирани домати, които остават твърди и свежи до 45 дена, пише немското списание "Шпигел" предаде regal.bg. Това се поучава чрез инжектиране на определен вид ензими. Поради климата, бързото омекване на плодовете и зеленчуците в азиатската държава се губи 35-40 % от реколтата. Затова учените от Националния институт по генно изследване на растенията в Делхи разбработиха дълготрайни домати. Идеята за домати, които не омекват бързо, не е нова. Тя е лансирана още от средата на 90-те години под името Флавр-Савр. Тогава в доматите се инжектираше енизмът Polygalacturonase, който играе роля при разграждането на клетките на доматите. Днес този ензим вече не се използва.

Специалистите са изпробвали и други два други ензима, a- Mannosidase и ß-D-N Acethylhexosaminidase. При инжектиране само на единия ензим, доматите остават твърди 30 дена, а при инжектиране на двата - повече от 45 дена. Доматите от генетичната лаборатория са отглеждани при естествени условия и узряват, колкото и обикновените домати, твърдят учените. Технологията може да се прилага по същия начин и при плодове като папая, банани и манго.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.