1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В юбилейното 400-но издание на АГРОФОРУМ – акцентът е всичко за рапицата!

В юбилейното 400-но издание на АГРОФОРУМ – акцентът е всичко за рапицата!

И отново темата за модернизацията на хранително-вкусовата индустрия и още…

И тази седмица в АГРОФОРУМ ще продължим важната тема за новите перспективи пред родната хранително-вкусова индустрия, които отваря пред тях мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). След като ви запознахме с възможностите на предприятията от бранша да се модернизират чрез финансиране по мярката, сега е ред да видим и какво се случва на практика. Ще ви заведем в Пазарджик, за да видим как едно предприятие там вече се е възползвало от евросубсидията и как благодарение на това резултатите вече са налице: отчита по-висока производителност и конкурентоспособност.

А като стана въпрос за модернизация – ето още една тема, която също често засягаме в предаването: новата и съвременна техника, която е сред решаващите фактори в земеделието, за да постигнете наистина висока ефективност и качество. Самите производители са наясно с това, но при огромния избор, който им предлага пазарът, често е трудно да се ориентират какво точно е най-подходящо точно за тяхното стопанство. А производителите и вносителите, от друга страна, не винаги успяват да им привлекат вниманието и да ги запознаят по най-атрактивния и достъпен начин с асортимента, който предлагат. Една от големите фирми в този бранш обаче е намерила правилната формула. Със запомнящо се и наистина зрелищно агрошоу с демонстрации, тест-драйв, награди, игри и много забавление компанията показа на фермерите от Северна България какво могат машините, които внася. В центъра на вниманието бяха телескопични товарачи, които предизвикаха бурни аплодисменти заради способностите им да минават през малки пространства, да бъдат много маневрени и да боравят умело с всякакви товари. Така всеки потенциален купувач можеше сам да прецени и да се убеди в качествата на техниката, която ще купи. А и като бонус – да си тръгне, изпълнен със страхотни емоции – какво повече? Гледайте АГРОФОРУМ, за да видите и вие!

Както неведнъж сме казвали, ще го припомним пак, макар и всеки да го знае – често природата ви обърква сметките и търпите загуби от добивите. Една от причините може да бъде неподходящата селекция семена. В новото издание на АГРОФОРУМ ще ви разкажем как въпреки капризите на времето, избраният хибрид рапица в комбинация с уникален течен тор от морски водорасли, е бил печелившият избор за стопаните на опитно поле край сливенското село Биково.

И след селекцията логично е да продължим с още едно решаващо условие за добрите добиви – нали не забравяте и за растителната защита на рапицата? Ще се убедите, че колкото по-интензивно се отглежда, толкова по-добри резултати се получават от нея. Но как точно става това – не пропускайте АГРОФОРУМ тази седмица, защото ще ви срещнем с агронома Мария Неделчева, която ще ви посъветва какво да направите, така че при жътва да останете доволни от добивите.

И още за маслодайната култура, превърнала се в хит през последните години. Ако и вие отглеждате рапица, навярно се питате какви хибриди да изберете през новата кампания? Може би вече сте направили своя избор? Ако пък все още сте в процес на проучване и се двоумите сред богатия избор на пазара, позволете да ви помогнем! Специално за вас сме приготвили репортаж за германски селекционни решения при рапицата, като, разбира се, за да не сме голословни, няма да пропуснем да ви покажем и резултатите, които са получени от тази селекция.

И след темите за хибридите и растителната защита при рапицата, накрая ще завършим и с още едно много важно мероприятие – подхранването на рапицата, защото благодарение на него ще получите от 10 до 23% по-високи добиви. Така че, останете докрай с предаването, защото наистина ще научите много нови и полезни неща!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.