1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Камбоджа рязко скочи цената на месото от плъх

В Камбоджа рязко скочи цената на месото от плъх

Месото от плъх е станало толкова търсено, че много производители на ориз се захващат с този бизнес

Увеличаването на цените на птичето месо заради карантината, наложена като мярка в борбата срещу птичия грип, и на енергията доведоха до голямо поскъпване на месото от плъхове в Камбоджа, алармират камбоджански медии.
Месото от плъх е станало толкова търсено, че много производители на ориз се захващат с този бизнес, като ловят и приготвят плъхове, съобщава в. „Кампучеа тмей". Докато преди две години кило плъх струваше 50 цента, то сега един килограм се търгува за 1,50 щатски долара, уточнява изданието.
Експерти обясняват скока на цената на плъха с ограниченията върху вноса на свинско и пилешко, които се налагат заради птичия грип. Поради високата инфлация в страната плъхът остава единственият деликатес на трапезата на бедните. Особено популярни са ястията с пикантни подправки и чесън. Камбоджанските власти разкриват, че плъховете били избягали в области с по-високо надморско равнище, за да се спасят от наводненията по делтата на р. Меконг, което ги правело по-лесна плячка за хората от селата.
„За много деца е цяло щастие да припечелят от продажбата на плъхове на пазара. Част от парите те запазват за нуждите на семейството си”, твърди Ли Маронг, цитиран от Ройтерс. Той уточнява, че не само бедните ядат месо от плъх, но и виетнамците, живеещи в пограничните райони. Маронг твърди, че Камбоджа изнася повече от един тон месо от плъхове на ден за Виетнам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.