1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Китай експлодираха полета с дини

В Китай експлодираха полета с дини

Инцидентът се превърна в основна тема заради опитите на местните медии да разобличат лошите земеделски практики

Цели полета с дини експлодираха след като селскостопански работници в Източен Китай по погрешка употребили прекалено големи количества фенил карбамид (форхлорфенурон), съобщи Гардиън.

Инцидентът се превърна в основна тема заради опитите на местните медии да разобличат лошите земеделски практики. Най-често това са прекомерната употреба на торове. Скандалът последва разкритията за тежките метали кадмий в ориз, токсичен меламин в млякото, арсен в соев сос, белина в гъбите и препарат боракс в свинското месо.

Летящи семки и парчета все още преследват китайския фермер Лиу Минкю след опит да повиши добива си с химически добавки. В сравнение със случаите на опасно замърсяване, престъплението на Лиу е маловажно, но случая придоби известност след като започна да се следи от една от държавните телевизии. Според медията разпукването на плода се дължи на прекомерното използване на иначе разрешения за употреба химикал форхлорфенурон, който стимулира клетъчно делене. В доклада се казва още, че фермерите са пръскали плодовете твърде късно през сезона и в мокро време, което е причината дините да експлодират като "мини".

"На 7 май преброих 80 експлодиращи дини, а в следобедните часове е 100," каза той. Два дни по-късно дори не си направих труда да броя повече", коментира Луи. Около 20 земеделски производителя и близо 45 хектара в един от земеделските райони в страната са били засегнати. Плодовете са били използвани за храна на риби и прасета.

Фенил карбамидът е широко използван в Китай от 1980 г. насам. Фермерите твърдят, че използването на този химикал може да доведе до прибиране на реколтата с до две седмици по-рано и да увеличи размера и цените на плодовете с повече от 20%. Според екоактивисти обаче, прекалената употреба на селскостопански химикали е все по-голям проблем, който далеч надхвърля растежните стимулатори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.