1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас - за цените на агнешкото, за застраховането в земеделието и как българската роза намира приложение в кулинарията

В новия брой на сп. АгроКомпас - за цените на агнешкото, за застраховането в земеделието и как българската роза намира приложение в кулинарията

И още: По-екологично земеделие и по-качествена продукция – с помощта на дигиталните технологии

Кои са акцентите в априлския брой на сп. АгроКомпас:

„Дигиталните технологии биха помогнали на земеделците значително да оптимизират всички разходи, да получават по-чиста земеделска продукция и естествено – по-високи добиви.
Преди време дигиталните технологии бяха лукс, недостъпни като цена, с големи първоначални инвестиции за изграждане на такива системи. Това, което ние предоставяме, е краен резултат“, казва гостът на броя Мартин Филев, мениджър технологични проекти и иновации в А1 България.

„Моят апел към българските производители е да се обърнат към люцерната като една култура, която дава изключителна сигурност на фона на една много ниска себестойност, тъй като нека не забравяме, че люцерната е култура, която не се нуждае от най-скъпото перо - азотните торове. Освен всичко това ставката за подпомагане на протеинови култури е много добра“, споделя земеделският производител Андрей Мачуганов, а колегата му Йордан Райчев допълва, че люцерната е много добър предшественик за абсолютно всички култури.

Чистопородно отглеждане: „Аз си мислех, че ще бъда инвеститор, но се оказа, че станах и овчар“, споделя Николай Мирчев, който изцяло с лични средства изградил ферма за отглеждане на овце от породата Асаф.

Анализ: Според последното проучване на FiBL в световен мащаб биологичните земеделски земи са се увеличили с 1,1 милиона хектара. Продължават да растат и продажбите на дребно на биологични продукти, както показват данните от 187 страни.

Експертно мнение: Доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика, заявява, че за справяне с кризата са необходими стимули с цел съживяване на потреблението. Според него основното предизвикателство пред българското земеделие е подобряване на неговата конкурентоспособност и добавената стойност. Увеличаването на добавена стойност означава конкурентоспособност, и производителност, и ефективност, и по-високи доходи, и повече пазари, по-голяма заетост. Факторите за повишаване на добавената стойност са развитие на производства, свързани с по-висока степен на преработеност на продукцията.

Препоръка: „С този прием по подмярка 4.1 трябва да се създадат условия за изграждане на иновативни оранжерии за отглеждане на ягоди и малини, като в следващия програмен период те да получават обвързана подкрепа“, казва Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Вкусно: Кокосови бонбони с розова вода и шоколад, ризото със скариди и розова вода, персийска любовна торта и още много рецепти. Зад тези екзотични имена стоят сестрите Ина и Росица, които вплитат вкуса и аромата на българската маслодайна роза в кулинарията. Тяхна е идеята за създаването на шоколад с рози през 2014 г., който е ръчно правен и е първият по рода си шоколадов продукт с българско розово масло. През 2015 г. създават млечен шоколад и бял шоколад, с отличителна нотка на роза. Година по-късно се появява серия сладка със 100% плодови захари. И още …чайове, розова вода за готвене и пиене, насипни ядливи цветя.

Не пропускайте: Само за година след актуализирането на застраховките за българските земеделци, ЗК „Лев Инс” АД си спечели прозвището на коректния и реален застраховател и увеличи двойно клиентите си. Това се дължи на факта, че от началото на 2020 г. компанията предлага актуализирани общи условия по застраховките „Трайни и горски насаждения” и „Животни, птици, риба и кошери с пчели” на много добри цени. Сключилите застрахователни полици бързо се убеждават в професионализма и коректността, с които работят служителите на фирмата.

Всичко това и много още в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.
За една година - 50 лв. без ДДС
За две години - 90 лв. без ДДС
Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.
Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.
Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.
Каталожен номер 1053!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.