1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Дигиталното фермерство гарантира рентабилност и конкурентоспособност

В новия брой на сп. АгроКомпас: Дигиталното фермерство гарантира рентабилност и конкурентоспособност

Подарък за вас: Европейски календар за 2022 г.

 

Кои са акцентите в декемврийския брой на сп. АгроКомпас: 

Предстоящо: „Услугите, които планираме да предоставят нашите общински офиси, ще бъдат на първо място предоставяне на съвети и консултации по мерките от ПРСР, които ще бъдат отворени оттук нататък, за новия програмен период. Също ще може на малките стопанства да се предоставят съвети по отношение на регистрации, по отношение на технология за отглеждане на различни култури. Ще се организират информационни събития от тези общински офиси. Те ще имат седалище в една община, но те реално почти всеки ден ще посещават и други населени места, тъй като един мобилен общински офис покрива в повечето случаи няколко съседни общини“, коментира Димитър Ванев, главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и Аналитична лаборатория“ към Национална служба за съвети в земеделието, по повод предстоящото създаване на 28 мобилни общински центрове към съветническата служба, които ще обхванат територията на 96 общини в страната.

Био-то: Можем ли повече: Биопроизводителите многократно са настоявали биопродуктите да бъдат част от държавната политика по отношение на общественото хранене, като се започне от детските градини и училищата. Трябва да се наблегне на увеличаване на родното производство, да има количества на пазара, защото в момента те не достигат. „Ако не можем да захраним всички детски градини в страната с биопродукти, можем да започнем пилотно с няколко общини“, предложи Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена, по време на уебинара „Био-то във фокуса на новата ОСП“, организиран от АГРО ТВ по проект „ОСП – научи повече“. За пример той даде Франция, която за последните 4-5 години е постигнала огромен напредък в биопроизводството заради това, че биохраните са включени в общественото хранене. В страната работят 60 000 биопроизводители към момента.“

Първенци: „С най-голям процент биоплощи е Австрия – 26%, след нея са Естония и Швеция. Италия е с 15% биоплощи, но тя пък произвежда най-много биологични продукти в Европа.

Ако говорим за развитие на пазара, е важно да погледнем Дания, която е една от най-добрите страни в Европа в това отношение. Повече от 12% от пазара на храни в Дания е отреден на биохраните. Това е голямо постижение“, казва Едуардо Куоко, изпълнителен директор на IFOAM за Европа.

LZS

Защо био? „Защото това е начинът на живот, който ние водим. Аз съм химик по образование и за мен е много важно да знам какво ядат моите деца. Благодарение на биопроизводството се опазва природата, защото пестицидитe унищожават не само плевелите, но и насекомите. От там, попадайки в почвата, препаратите могат да унищожат цяла верига от животински организми. Всичко това влияе на природата. Да не говорим за пчелите. Биоразнообразието се поддържа единствено и само благодарение на чистата природа. Биопроизводството не е просто професия. Това е начин на живот. То е призвание дори. Ти трябва да го чувстваш с душата си. Ти трябва да знаеш, че това, което произвеждаш, е здраве за твоите деца. Лекарство за твоите деца. С нашите продукти ние лекуваме“, сподели биопроизводителката Благовеста Василиева.

Препоръка: „Да се намали административната тежест за бизнеса. Държавната администрация е хубаво да гледа на бизнеса като източник за пълнене на държавния бюджет. Да бъде по-внимателна към нас, защото ако ние не работим и не поддържаме икономиката, бюджетът ще остане празен“, казва Антон Стоянов, който има рибовъдно стопанство и предприятие за преработка на риба - шаран, толстолоб, бял амур, сом, каракуда, платика, щука.

Местно развитие: „Местната инициативна група е може би единственият вариант на малките стопани да достигнат до инвестиционни мерки и подпомагане. Ние сме щастливи, че на нашата територия имаме финансирана МИГ и за разлика от другите стари инициативни групи при нас нещата се движат доста по-ускорено. МИГ „Тутракан-Сливо поле“ прави много събирания и обучения на производителите. Тъй като конкуренцията е по-малка на местно ниво, сумите са малки, производителите имат сили да си направят проекти. В рамките на годината се подписват договори със земеделските производители, специално по приема по 4.1, което дава стимул на производителите да се престрашат и да си направят проекти и да си модернизират стопанствата“, сподели Димитричка Търпанова, производител на плодове, с. Старо село.

Амбициозно: Глобалната програма на БАСФ за въглеродно ефективно земеделие ще стартира в началото на 2022 г. и ще подпомогне компанията в ангажимента й за намаляване на въглеродния отпечатък на тон продукция с 30% до 2030 г. - при пшеница, соя, ориз, рапица и царевица.

Дигитално фермерство: В единствения оранжериен комплекс за производство на зеленчуци по биологичен и биодинамичен начин у нас, намиращ се в село Лик и управляван от иновативния биоземеделец Мирослав Пешовски и неговото семейство, е изградена цялостна система за контрол на микроклимат с капково напояване и подхранване на растенията. Всичко е напълно автоматизирано, а изборът пада върху ONDO. 

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.