1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Дори и без печалба, заради тръпка и сантимент към земеделието, фермери не се отказват от него

В новия брой на сп. АгроКомпас: Дори и без печалба, заради тръпка и сантимент към земеделието, фермери не се отказват от него

И още: Яжте повече говеждо, за да спасите климата, призовава Робърт Евнън, държавен секретар на щата Небраска

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Упоритост: „Зеленчукопроизводството ми е тръпка, но е чист мазохизъм да продължавам да се занимавам с него“, казва гостът на броя Валери Велев, а негов колега от друг бранш Даниел Ангелов заявява: „Ако нямах сантимент, отдавна щях да изкореня лозята.“ Стопаните работят без печалба, но не се отказват от земеделието. До кога? 

Награди: Представяме ви пълния списък с финалистите в европейския БИО конкурс, а инициативата за провеждането му е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe. 

Отличен пример: Производството на говеждо месо в Небраска е религия - главите добитък са много повече от хората в щата. „Яжте повече говеждо, за да спасите климата“, твърди Робърт Евнън, държавен секретар на щата. По думите му пасищното отглеждане на крави е въглеродно отрицателно, а благодарение на нова хранителна добавка емисиите от метан се намаляват с 60%.

Изход: „Тежко е, но чувстваме облекчение“, казва фермерът Светозар Гичев, след като това лято с брат си са продали и последната си дойна крава. И допълва: „Сега като намаля работата, започнахме да обръщаме внимание и на себе си и се оказа, че има живот и извън фермата. Нещо, което бяхме забравили.“ 

Свиневъдство: „Радваме се на малко по-добри цени на свинското, но себестойността му расте пропорционално с изкупната цена“, казва Венцеслав Славов, изп. директор на свинекомплекси. Според него натрупаните през последните две години загуби ще бъдат наваксвани дълго време.

Био: „Аз и други като мен не се стремим към индустрия, а към земеделие за производство на здравословни храни. Храната трябва да е чиста, здравословна и да мога с чисто сърце да я дам на децата си. Тогава мога да я предложа и на някой друг“, казва биофермерът Мартин Ганев. Стопанството му е около 2 000 декара обработваеми земи, трайни насаждения и пасища, вкл. земи, оставени в диво състояние. Включва бадеми, орехи, лозе, отглеждане на стари видове зърно като лимец, черен лимец, спелта, просо, редки видове пшеница и др. В стопанството се отглеждат около 100 крави и юници, 300 овце, 150 кози, пчели…

Зърнопроизводство: ЗК „Бъдеще“ е рекордьор по добив от слънчоглед и царевица – кои хибриди ползват и как ги отглеждат – разказва председателят Теньо Черкезов.

В броя четете още: Как да се справите в житни плевели в рапица и как трябва да реагира един пчелар при установяване на смъртност в пчелина?

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.