1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Световната животновъдна наука е ангажирана да намали емисиите от парникови газове от животновъдството, без това да влияе на качеството и количеството на продукцията

В новия брой на сп. АгроКомпас: Световната животновъдна наука е ангажирана да намали емисиите от парникови газове от животновъдството, без това да влияе на качеството и количеството на продукцията

И още: В новата ОСП ще се подкрепя ключовата роля на жените в земеделието и селските райони

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Оптимизъм: „Изискванията на Европа за намаляване на количеството на употребяваните химически препарати наистина поставят предизвикателства пред фермерите, но те не трябва да бъдат притеснени“, каза Божидар Петков, биопроизводител и председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. И допълни: „Новата ОСП дава много възможности в направление екологично производство и производство с намалена употреба на пестициди или замяната им с други нехимични средства, чрез които земеделците могат да получат абсолютно същите резултати без да се намали количеството и качеството на продукцията.“

Въглеродни сертификати: В един хектар почва за една година може да се секвестира средно около 1 тон, въпреки че проучванията показват, че може да стигне и до 5 тона и това много зависи дали има покривни култури, има ли животни на полето. Цените варират от 20 до 35 евро на 1 тон или това е един сертификат, информира Тома Стайков, мениджър на Асоциацията на Българските Но-Тилъри.

Жените в новата ОСП: Помощ по линия на ОСП е предвидена за млади жени, които се интересуват от кариера в селското стопанство. Не само че ЕС ще подкрепя нови земеделски стопани чрез обичайната си система за подпомагане на доходите, но също така може да предостави средства за развитие на селските райони, за да помогне на младите жени да започнат земеделие. Този ангажимент за преодоляване на разликата между половете в ЕС е залегнал в Общата селскостопанска политика: от държавите от ЕС се изисква да разгледат положението на жените в селските райони при разработването на своите програми за развитие на селските райони.

Наследствено фермерство: „Земеделието е нещо уникално. Това е едно приключение. Всеки ден си изправен пред нови и нови предизвикателства“, казва потомственият фермер Александър Сотиров, който е на 28 години. Семейното му стопанство се занимава със зърнопроизводство на площ от 6 хиляди декара основно в землищата на селата Ябълчево и Карагеоргиево. 

Международно агросъбитие: Интернационализацията, богатството на гамата и иновациите са печелившата формула, която превърна изложението в Болоня в отправна точка за всички участници в агроиндустрията. EIMA 2022 е събитие с "висока интензивност", което демонстрира способността си да включва огромна аудитория от участници.

Празник на животновъдството: В последната събота и неделя на топлия октомври Разлог се превърна в истински празник на животновъдството. Изложение на птици, овце и кози, изложба на най-верния приятел на животновъдите – българското овчарско куче. Черешката на тортата – състезание между коне тежковози, което събра стотици посетители в малкото градче. Най-добрите, разбира се, си тръгнаха с отличия.

Тенденции в животновъдството: „Световната животновъдна наука е ангажирана да намали емисиите от парникови газове от животновъдството, без това да влияе на качеството и количеството на продукцията“, казва доц. д-р Иван Янчев, зам.-директор на Института по животновъдни науки в Костинброд.

В броя четете още: Кои трактори са победители в конкурса „Трактор на годината“ за 2023 и какви мерки да предприемете още сега, за да не се повтори проблемът с ливадната пеперуда, както се случи през лятото на 2022 г.

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.