1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Трактор на метан - зелено бъдеще за българските фермери

В новия брой на сп. АгроКомпас: Трактор на метан - зелено бъдеще за българските фермери

И още: Земеделците вече имат успешна алтернатива на химическите инсектициди

Кои са акцентите в септемврийския брой на сп. АгроКомпас:

В НОВАТА ОСП: Как да бъде стимулирано производството и потреблението на биологични продукти, за да може до 2030 г. да се постигне дял на биологичното земеделие в размер на 25 % от земеделската земя, както и значително увеличаване на биологичната аквакултура? Европейската комисия предлага 23 действия, структурирани около 3 направления - стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора, с цел да се осигури балансиран растеж на сектора.

Екзотично: 43-годишната Цветанка Христова от Алфатар е единствената в Силистренско, която се занимава с бутиково зеленчукопроизводство. „Аз се занимавам с отглеждане на домати от 3-4 години. След като се върнах от Англия, реших, че бутиковото земеделие, което е преуспяващо в чужбина, би могло да намери почва и у нас. Интересът ми към различните сортове е именно в това, че в България всеки може да си купи червен и розов домат, но останалите цветове са по-рядко срещани. Аз вярвам, че окото трябва да се нахрани първо. За съжаление, те се предлагат най-вече в големите търговски вериги.“

coda нови продукти

Испанският лидер в производството на течни листни торове SAS с нови продукти на българския пазар. Иновативните торове коригират дефицитите на специфични и лимитиращи добива микроелементи – мед, желязо, манган и цинк

Насоките на консултанта: На кои кандидати се дава приоритет и какви инвестиции могат да бъдат направени по подмярка 4.2 от ПРСР.

Пазарна ниша: „Има възможности. Охлювът, като храна, е изключителен деликатес. Много е богат на минерали, на желязо, на белтъчини. Ненапразно много се цени в кулинарията. Намира приложение във фармацията и в козметичната индустрия. Мога да кажа, че има бъдеще, но е трудно“, споделя Пенчо Петков, собственик на ферма за охлюви с. Българево, общ. Каварна. 

Реалност: „Ние в момента не взимаме предвид и не изчисляваме колко субсидии сме дали и какво сме получили насреща. Т.е. ние караме с тези субсидии земеделците да ставаме по-лениви и да се интересуваме от това какво ще получим на декар, а не колко процента първо качество ще произведем в стопанството“, отговори Тодор Джиков, председател на председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, на въпрос кой е най-големият грях при разпределянето на субсидиите?

Предстоящо: Кралят на трихограмата - Людмил Стоянов, търговски директор на Органик Инвест България: „Започваме да произвеждаме трихограма тази година в биолабораторията, която изграждаме в Дойренци до Ловеч. Следващата година ще правим още две. Поставили сме си за цел през 2022 г. да постигнем 1 милион дка с трикратна колонизация. Т.е. три пъти да се колонизира през 10-15 дни, защото царевичният стъблен пробивач прави две поколения в Южна България, а нощенката - три поколения. Реално от 20 юни до към 20 август полетата да са защитени.“

Иновации: Все по-зелени и все по-дигитални – това е концепцията на световния производител New Holland при разработването на най-новите си серии трактори. Всъщност, зелените и дигиталните технологии са в основата на новото земеделие, което е енергийно независимо, автоматизирано, интелигентно и опазващо околната среда. T7 HD PLM и метановият T6 са олицетворение на най-новите и съвършени разработки на световния производител по отношение на производителност, свързаност, зелени и умни технологии. Те ще направят земеделието още по-ефективно, а в ръцете на фермерите е пълният контрол върху управлението на стопанствата.

От световния агроподиум: С динамично и впечатляващо онлайн събитие за пресата, Case IH анонсира последните новости в продуктовото си портфолио. Това е новата серия трактори Optum AFS Connect с внедрена усъвършенствана технология за свързаност, контрол и по-висока рентабилност в земеделските стопанства. AFS технологията ще подобри управлението на фермите, работата и движението на машините и обмена на данни. Тракторът е оборудван с последно поколение кабина тип офис и има познатите предимства като теглителна сила и горивна ефективност, удължена гаранция и възможност за предсезонно обслужване и проверка.

Трактор от първата генерация от тази серия беше награден с отличието Трактор на годината за 2017 г. Днес фермерите се нуждаят да има бърз достъп до точните данни на трактора за извършените операции на полето, за да имат възможност да вземат най-добрите информирани решения.

 

агрокомпас 09

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.