1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Учени и земеделци разработват иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие чрез проект по подмярка 16.1

В новия брой на сп. АгроКомпас: Учени и земеделци разработват иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие чрез проект по подмярка 16.1

И още: Агротехниката става все по-скъпа, а производството й е затруднено

Кои са акцентите в юнския брой на сп. АгроКомпас:

Амбициозни цели: „Предприел съм стъпки за промяна на устройствения правилник с оглед по-голяма централизация на някои от дейностите и изсветляване на процесите във Фонда. По-добра линейна организация, която е естествено в рамките на сега действащата нормативна уредба. За следващия програмен период имаме създадена работна група, която заедно с колеги от МЗм ще работи в посока улесняване на процесите и процедурите. Така че, ще има още промени“, каза Николай Каварджиклиев, изп. директор на ДФЗ-РА.

Подмярка 16.1: Оперативната група „Иновативно земеделие за висока ефективност“ представлява обединение на зърнопроизводители и Аграрен университет-Пловдив с екип от експерти. Чрез четири основни групи експерименти върху предоставени от фермерите земеделски площи общо над 2300 дка и ползвайки опитни полета на научното звено, в рамките на 3 стопански години ще се разработи нов организационен метод - Иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие, с цел висока ефективност и подобряване на почвеното здраве.

БИОчереши: „Биоградината е на площ от 90 дка. Началото беше дадено преди 17 години с едно идване на една зам.-министърка на земеделието, която подписа договора със САПАРД. Едно случайно идване тук ни даде нов тласък в живота. Хвърлихме доста сериозни усилия да създадем една хубава градина на точното място. Какво имам предвид? Кюстендилският район е съвършен за производство на череши. Тук са най-вкусните череши в цяла България“, разказа биопроизводителят Теодор Антов.

Позиция: „Категорично трябва да има целеви средства за обновяване на техниката във всички сектори в земеделието. Тук държа да отбележа, че изключително важно е да се обединят секторите, а не да се противопоставят един на друг, защото в последните години наблюдаваме едно изключително неприятно противопоставяне между секторите по отношение кой трябва да бъде субсидиран и кой не. Всички трябва да бъдат субсидирани. Трябва да се намери правилната формула, тъй като има средства, с които може да се стимулира обновяването на агротехниката. А това води до ефективност на стопанствата“, категоричен е Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника.

Тревожно: „Наши доставчици ни съобщиха, че имат стомана до края на лятото. Т.е. тук не стои въпросът за цена. Тук стои въпросът за наличие на материал за производството на машините. Както е известно, доставките на стомана и метали в Европа идват от Русия и Украйна. Смятам, че Русия няма да има възможност да изнася метали. Т.е., нейният внос в ЕС ще бъде забранен, а Украйна няма да има възможност, защото нейните заводи бяха тежко засегнати от атаките на руската армия“, коментира Христофор Бунарджиев, главен изпълнителен директор на Булагро Груп Холдинг ЕАД.

В броя четете още: В новата ОСП заложеното финансиране за подхода ВОМР е до 10% от бюджета за земеделие; за първи път в България и в света - Клиърфийлд сорго; защо да изберем италианската селекция при пшеница.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.