1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новото издание на АГРОФОРУМ: Клиърфийлд технологията навлиза и в рапичните полета

В новото издание на АГРОФОРУМ: Клиърфийлд технологията навлиза и в рапичните полета

И още: какви резултати очаква зърнопроизводителката Светла Стоянова след приложението на перспективни растителнозащитни технологии

В новото издание на АГРОФОРУМ отново ще хвърлим светлина върху мерките по Програмата за развитие на селските райони. Този път дойде ред на 114-та – тя е за използване на консултантски услуги от фермери и собственици на гори и ще бъде отворена в средата на това лято. Мярката е наследник на временната мярка 143 и е с бюджет над 36 млн. евро. Повече за това кой и как може да кандидатства по нея ще научите от госта в предаването ни Мая Нинова, държавен експерт в Министерството на земеделието и храните.

Механизаторите Тодор Атанасов и Живко Георгиев пък ще ви покажат бързо и качествено окопаване на слънчоглед и царевица и то без умора и напрежение, а в същото време без никаква опасност от нараняване на растенията. В какво се крие тайната им за високата производителност – ще видите само тази седмица в АГРОФОРУМ.

И като говорим за улеснения, не можем да пропуснем още едно: спечелилата си заслужена популярност технология Клиърфийлд. Фермерите, които отглеждат слънчоглед, я познават като системата, при която с едно третиране решават всички проблеми с плевелите. Да, но тя е на път да обере овациите и на стопаните, заели се с отглеждане на рапица. Подробности ще научите, разбира се, само ако гледате АГРОФОРУМ.

Тази седмица гостуваме при зърнопроизводителката Светла Стоянова от село Горна Митрополия, която е превърнала част от обработваемите си площи в опитни участъци, на които е приложила богата гама от продуктите на Дюпон. Какъв е ефектът върху пшеницата, ечемика, рапицата и царевица ще ви разкаже самата тя, само в предаването АГРОФОРУМ.

Като дойде реч за зърнените култури – да ви напомним, че остават броени седмици до старта на новата жътвена кампания. По този повод земеделски производители от Варненска област се събраха на опитно поле с пшеница и ечемик край село Белоградец, за да видят как се представя френската и чешката селекция при зърнено-житните култури. Дали ще изберат нея за новата сеитба – ще научите в предаването.

И накрая – пак за една, само че по-различна „селекция” при житните култури. Ако сте гледали предишното ни предаване, сигурно вече се досещате, че става дума за най-древното жито в света – лимеца. С какво той превъзхожда пшеницата и на какви чудеса е способен – ще имате възможност да научите в новия брой на АГРОФОРУМ.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.