1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Пловдив кръстосаха слива и кайсия - заобикаляме болестите

В Пловдив кръстосаха слива и кайсия - заобикаляме болестите

Съчетанието на дюля с круша обаче не става за ядене

Нов плод, кръстоска между синя слива и кайсия, създаде Институтът по овощарство в Пловдив. Хибридът изглежда като слива, но покрита с нежен мъх като кайсия. От всичките 111 създадени изкуствено дръвчета едно родило жълти плодове, другите били тъмновиолетови. Вкусът е странен, но приятен сливово-кайсиев.

"С кръстоската целяхме да се избегне опасната шарка по сливата, която се прехвърли по кайсиите и прасковите. Заболяването тръгна от България и после се разпространи в цяла Европа. Болестта е вирусна, нелечима и затова трябваше да създадем устойчиви сортове", разказа директорът на института д-р Аргир Живондов.

Новият плод вероятно ще бъде наречен официално доместиака - от прунус доместика (слива) и прунус армениака (кайсия). Предстои регистрация на новия вид в Патентното ведомство.

Учените съчетали и дюля с круша, но плодът бил много твърд и не ставал за ядене. Кръстоската между череша и вишна обаче излязла превъзходна. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.