1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Русе се проведе заседание на координационния щаб по програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

В Русе се проведе заседание на координационния щаб по програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета

Поставянето на чип за всички домашни кучета вече е абсолютно задължително

 

В Община Русе се проведе заседание на координационния щаб по програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, съобщи Дарик Радио. В него взеха участие служители на общината и представители на неправителствени организации за защита на животните в Русе.

Присъстващите бяха на мнение, че трябва да се завиши контрола по регистрирането на домашните кучета. Чипирането на домашните любимци е задължително за страните - членки на ЕС и е съгласно закона за ветеринарната дейност. То се извършва, след като кучето навърши 4 месеца или в 7-дневен срок при придобиването на по-големи животни.

Имплантирането на чипа се извършва на животното от ветеринарен лекар. Поставянето на чип за всички домашни кучета освен, че вече е абсолютно задължително, но и освобождава от  таксата за притежаване на домашен любимец в рамките на една година. Глобата за нарушителите е 200 лева.

На този етап  общината все още не налага санкции, съставят се предписания. Този вид регистриране е една от най-сериозните мерки за трайно овладяване на популацията от бездомни кучета. За да бъде ефективна обаче,  трябва да е масова, бяха категорични от щаба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.