1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В САЩ ще се продава генно модифицирана сьомга?

В САЩ ще се продава генно модифицирана сьомга?

Компанията Aquabounty Technologies работи за създаването й почти 14 години

Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) в близко бъдеще ще приеме окончателното решение за допускане в продажба на генно модифицирана сьомга. FDA вече призна, че рибата не е опасна за човека. Тази риба може да увеличава теглото си два пъти по-бързо от нормалната сьомга.

Генно модифицираната сьомга е разработена в компанията Aquabounty Technologies, която работи за създаването й почти 14 години и изразходва около 60 милиона долара. Според представители на фирмата, тяхната сьомга по нищо не се различава от обикновената, освен, че благодарение на хормона на растежа увеличава масата си два и половина пъти по-бързо в сравнение с обикновената атлантическа сьомга. ГМО сьомга на компанията Aquabounty Technologies достига пазарно тегло от 18 килограма за по-малко от 16-18 месеца след нейното раждане, докато „дивите” й родственици достигат това тегло за 30-32 месеца.

Експертите от FDA вече са провели тестове на новия вид сьомга и признават, че тя не застрашава здравето на човека. Въпреки това, окончателното решение за допускането на тази риба до щандовете на магазините ще бъде взето в рамките на следващите две до три седмици. Представителите на Aquabounty Technologies обявиха, че ГМО сьомга ще намали улова на „естествена риба от океаните и реките, като по този начин ще се намали тежестта върху природата.

Освен това рибата ще снабди американците с по-достъпна храна. Както вече съобщи InterRight, според Асоциацията на американските диетолози (American Dietetic Association), 49,1 млн. американски граждани нямат достъп до редовно и правилно хранене. Обикновено такива проблеми възникнат в многодетните семейства, както и при тези хора, които са загубили работните си места и дълго време не са могли да намерят работа. В края на 2008 г. близо 15 на сто от американските домакинства страдат от липсата на редовно хранене. В същото време в 5 на сто от американските домакинства наистина е проблем полугладния живот. Това засяга около 17 милиона американци. Противниците на ГМО сьомга в САЩ заявиха, че тази риба е заплаха за дивата сьомга.

 

Етикети ГМО, сьомга, САЩ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.