1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще преминине в сняг

В северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще преминине в сняг

Снимка:

Максимални температури от 1°С-3°С в северозападните райони и високите западни полета, до 10°С-12°С в Югоизточна България и по Черноморието

Днес (09.12.2012 г.) през страната ще преминава средиземноморски циклон. Започналите от запад валежи, постепенно ще обхванат страната: в северозападните райони и по високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг, в останалата част от страната – ще вали дъжд. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, цитирани от Агенция "Фокус".

Постепенно през деня с понижението на температурите, в по-голямата част от Северна България, Западна Тракия и по долината на река Струма, дъждът ще премине в сняг. В Източна България през по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен вятър от югоизток, а в Западна България - от северозапад, в Дунавската равнина – умерен и силен и с него в страната ще нахлува студен въздух. Към 14 часа температурите ще бъдат в широк интервал: от 1°С-3°С в северозападните райони и високите западни полета, до 10°С-12°С в Югоизточна България и по Черноморието, като след пладне и вечерта и там ще се понижат. В района на София дъждът ще премине в сняг.

В планините ще бъде облачно и ще вали сняг, а видимостта ще бъде намалена. Поради временното повишение на температурите във височина, преди обяд в по-ниските части на Родопите, Странджа и Източна Стара планина за кратко ще вали дъжд. Значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област – на много места до 30-50 л/кв.м. и там ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа бурен и ураганен югозападен вятър, който постепенно ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. И там сутринта температурите ще са по-високи, отколкото по-късно през деня – максималната на 1200 метра ще е 1-2°С, на 2000 метра – минус 3°С.

Над Черноморието ще бъде облачно, доста ветровито - ще духа умерен и временно силен югоизточен вятър, който след пладне и вечерта ще се ориентира от северозапад-север и там ще застудее. Ще завали дъжд, който с понижението на температурите към края на нощта срещу понеделник за кратко ще премине в сняг. Максимални температури: 10°С-12°С.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.