1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В щата Орегон ще добиват електричество от енергията на вълните

В щата Орегон ще добиват електричество от енергията на вълните

Системата за отдалечено управление позволява контрол на плаващите елементи

Вятърната, слънчевата и приливната енергия са неизчерпаeми и същевременно екологично чисти източници за добиване на електричество. Поради високата цена на оборудването, досега тези източници все още не са намерили широко приложение нито в промишлеността, нито за битови нужди, пише greentech.bg.

Значима стъпка напред в областта на алтернативната енергетика прави един проект за добиване на електричество от енергията на вълните в щата Орегон, изпълняван от компанията Ocean Power Technologies. Системата ще се състои от 10 плаващи съоръжения с вътрешни механизми, които се задвижват от вълните и генерират електричество.

Системата за отдалечено управление позволява контрол на плаващите елементи. Генерираното електричество ще се използва както за частни, така и за промишлени нужди, вкл. за захранване на сървъри в местни центрове за данни.

PowerBuoys все още няма лиценз за опериране на подобни плаващи централи, но Федералната комисия по енергийно регулиране е разрешила изпълнението на проекта. Имайки подкрепата на губернатора на Орегон, компанията очаква в близко бъдеще да получи всички необходими документи, което ще й позволи да включи генерираната от вълните енергия в електрическата мрежа на щата.

Проектът ще отвори голям брой работни места за местните жители и същевременно ще позволи да бъдат осветявани целогодишно всички близки райони, а това са около хиляда къщи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.