1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Стара Загора ще се проведе Национален конкурс по фермерство

В Стара Загора ще се проведе Национален конкурс по фермерство

С провеждането на конкурса се цели да се обогатят и разширят познанията на учениците в областта на селскостопанската наука

На 31 март 2009 г. в Тракийския университет – гр. Стара Загора ще се проведе Национален конкурс по фермерство, в който ще вземат участие ученици от професионалните гимназии от системата на Министерство на земеделието и храните.
Националният конкурс по фермерство се провежда ежегодно след предварителен подбор на проекти от учениците от цялата страна. Допуснатите до национално ниво ученици се явяват с презентация и защита на проектите си пред комисия от хабилитирани университетски преподаватели. Един от водещите приоритети при оценяването на разработките е практическата приложимост на проекта.

Конкурсът се провежда в две направления - растениевъдство и животновъдство. Тематиката за ученическите разработки е в областта на биологично производство на селскостопанска продукция - прилагане на биологичното земеделие при отглеждането на земеделски култури (етерично-маслени, овощни, зеленчукови, житни, фуражи и др.), както и биологично (органично) отглеждане на животни и производство на продукция.

Всички участници получават грамоти за участие, като класираните на първите три места участници се награждават с грамоти и предметни награди от Министерство на земеделието и храните и могат да кандидатстват за предоставяне на едногодишна стипендия от министъра на земеделието и храните по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с Постановление № 298 на Министерския съвет от 2003 г.

С провеждането на конкурса се цели да се обогатят и разширят познанията на учениците в областта на селскостопанската наука, техника и технологии, да се даде възможност за задълбочена творческа и самостоятелна работа по зададена предварително тема, свързана с решаването на конкретен проблем от селскостопанската практика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.