1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Възобновиха празника на горнооряховския суджук

Възобновиха празника на горнооряховския суджук

Кулинарният фест се проведе в три дни

След година прекъсване заради пандемията, отново е възобновен Празникът на горнооряховския суджук. Кулинарният фест, който е запазена марка на Горна Оряховица, започна в петък и продължи до късно през нощта в неделя, като стотици посетители се веселиха и опитваха от прочутия деликатес на димящите скари. Горнооряховският суджук беше и първият български продукт, регистриран в кулинарната книга на Европейската комисия. Това лято Празникът на суджука се провежда за 14-ти път. Организатори са горнооряховски месопроизводители и местната управа.

„След една година прекъсване възродихме този важен празник за нашия град. За първи път сменяме мястото в градската градина, но не сменяме вкусовете на суджука, те си остават автентични! Това е български продукт, първият със защитено европейско географско указание! А когато хората се веселят и има позитивно настроение, смятам че празникът се получава още по-добър“, каза инженер Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица. 

Горнооряховският суджук е и първият български земеделски продукт, регистриран в кулинарната книга на Европейската комисия още през 2011 година. Инициативата бе на три горнооряховски фирми от месопроизводството.

„Този продукт, трите фирми съумяха да направят сдружение ……една такава марка се постига с обединение“, добави още Добрев.

Местните производители са категорични, че кулинарният фестивал е най-добрия начин за популяризиране на горнооряховския суджук.

„Перфектно! Самите клиенти са много възпитани и си уважаваме горнооряховския суджук…закусваме с него, обядваме, вечеряме, той си е перфектната гозба на нашя регион! Трябва все повече да се представляват такива продукти…на местни и така нататък! Горнооряховският суджук се прави от чисто телешко месо, екологично чисто! А колко време му трябва за да съхне? Това, въпреки че е тайна, но то не е тайна, тъй като всеки вкъщи произвежда….От 15 до 20 дни най-малко, но в специални климатични условия-температурният режим трябва да е специално обособен иначе технологията се разваля“, разкри Мария Белчева.

„Гордеем се че горноряховския суджук се произвежда тук, при нас, хората си го хапват с удоволствие! Сега хората се забавляват, идват миналата година нямаше празник..хората опитват суджуци..кебапчета“, добави Тинка Генова.

Горнооряховските месопроизводители наследяват вековни традиции в суджукарството. Старинните рецепти за уникалния му вкус обаче са грижливо пазени в тайна.

Посетители и гости на кулинарния фест три дни опитваха от богатия асортимент от месни изкушения, които цвъртяха на скарите или се режеха на тънко, обилно поливани с бира.

Цвъртящите скари, бира на корем и богатата музикална програма се оказват за поредна година като магнит за горнооряховчани, но и за посетители от целия регион.

Освен, че марката е много търсена на вътрешния пазар, през последните години прочутият деликатес трайно се изнася за пазарите във Великобритания, Германия, Франция и дори Швеция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.