1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вековен чинар от благоевградското село Гърмен се състезава за приза „Европейско дърво на годината”

Вековен чинар от благоевградското село Гърмен се състезава за приза „Европейско дърво на годината”

В надпреварата участват два дъба от Чехия и Словакия и липа от Румъния

Вековен чинар от село Гърмен се състезава за приза „Европейско дърво на годината”, съобщиха от РИОСВ-Благоевград. Започна гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината”, в който участва и българският финалист от родния конкурс „Дърво с корен” - столетния чинар в село Гърмен, област Благоевград.

До 6 март 2011 г. всеки може да гласува за него. Конкурсът е организиран от Фондация – „Партньорство за Чехия” съвместно с Държавния фонд за опазване на околната среда на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия. В конкурса участват дървета от пет държави, а победителят ще бъде отличен на официална церемония, организирана от Фондация „Партньорство” и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел.

Конкуренцията в „Европейско дърво на годината” е доста сериозна. Дърветата, които участват, са победители в националните конкурси „Дърво на годината 2010” („Дърво с корен” у нас) на пет държави. В надпреварата участват два чинара от България и Унгария, два дъба от Чехия и Словакия и липа от Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.