1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Време е за добив на "червено злато"

Време е за добив на "червено злато"

Отглеждането на син шафранов минзухар е рядко срещано занимание у нас

Тираджия от Плевен отглежда най-скъпата подправка в света – шафран, известна като червено злато. Румен Първанов, който дълги години живее и работи в Испания, е сред малкото производители на скъпоценния прашец у нас. Хората, които добиват шафран у нас, се броят на пръстите на едната ръка и избягват да се афишират, за да не им оберат реколтата. В Турция само 1 грам от подправката се продава за 7 евро, а в Западна Европа цената е още по-висока, казват ресторантьори. Средата на октомври и началото на ноември е времето, когато синият шафранов минзухар, от който се добива червеното злато, цъфти и се бере.

Първанов попаднал в шафранената индустрия, докато обикалял Испания. Бил впечатлен от видяното там и решил да пренесе скъпата култура у нас. Започнал с минимална проба, обаче добивите се получили и той продължил. За добиването на 1 кг шафран са необходими между 150 и 200 хиляди цвята. Oт 1 кг цвят се получават 72 грама сух шафран.

Шафрановият минзухар най-добре се развива в топъл климат, близък до средиземноморския, и затова се отглежда най-вече в Испания, Южна Франция, Италия, Гърция, Крит. Подправката съдържа над 150 етерични и маслени съставки. Ароматът му се описва като метален мед, а вкусът му е като на леко горчиво сено. Има екзотичен вкус и е характерна най-вече за индийската, иранската и мароканската кухня. Придава особен аромат и леко горчив вкус на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.