1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За 2009 година са заявени над 12 000 ха за подпомагане по направление "Пасторализъм" от мярка 214 на ПРСР

За 2009 година са заявени над 12 000 ха за подпомагане по направление "Пасторализъм" от мярка 214 на ПРСР

Плащанията за пасторализъм са 100 евро/ ха и 110 евро/ ха, когато стадото се пази от двойка каракачански кучета

* Видео по темата може да видите ТУК

В резултат на многовековните традиционни земеделски практики в страната се отглежда голямо разнообразие от местни породи животни, които са тясно свързани с географското и културното многообразие на селските райони в България. За съжаление, броят на тези местни породи е намалял значително през последните години. А те са много добре адаптирани към суровите условия на планински райони и имат важна роля за съхраняването на биоразнообразието чрез поддържане на пашата по планинските пасища с висока природна стойност.

Стопаните, които извеждат животните си на паша на територията на двата национални парка „Пирин” и „Централен Балкан”, могат да получат компенсаторни плащания по направлението „Пасторализъм” от Агроекологичната мярка.

Плащанията са за хектар устойчиво управлявани пасища, като се има предвид, че за изпасването на един хектар пасище, допринася една животинска единица.

Кандидатът се допуска до участие с всички животни от следните видове: говеда, овце, коне, декларирани и описани от него в „Таблицата на отглежданите животни”, които са идентифицирани съгласно правото на Европейския съюз и изискванията на българското законодателство. Одобрените за участие кандидати получават плащания на база броя на разрешените им животни в издаденото разрешително за паша от дирекциите на Национални паркове „Пирин” и „Централен Балкан” и установения брой животни.

За получаване на допълнителното компенсаторно плащане за хектар устойчиво управлявано пасище, трябва да притежавате не по-малко от две кучета от Каракачанската порода за опазване на овцете и говедата от нападения на хищници. Кучетата трябва да са напълно приобщени към стадата и да ги следват неотлъчно.

Броят на кучетата е пропорционален на общия брой овце или говеда, които трябва да бъдат охранявани. Две каракачански кучета могат да охраняват стадо от 100 овце или 30 говеда, като за всеки допълнителни 100 броя овце или 30 броя говеда е необходимо по още едно куче.

Кандидатите трябва да имат разрешително за паша, издадено от съответната дирекция на национален парк – „Пирин” и „Централен Балкан”, да изкарват на паша най-малко 50 овце или 10 говеда, или 10 коня или комбинация от тях, но не по-малко от 10 ЖЕ/ха, да пасат животните на територията на парка поне 3 месеца в годината от май до октомври.  

Кандидатстването по направлението „Пасторализъм” става с Приложение за агроекологични плащания към Общо заявление за плащане на площ от 1 март до 15 май – без санкции за закъсняло подаване.

„Интересът към това направление е голям и за 2009 г. цялата територия на парковете, в която е разрешено да се извършва паша, е заявена за подпомагане. Кандидатите са повече, отколкото площите за паша. За 2009 г. кандидатите са 134 и са заявили около 12 850 ха, а през 2008 г. са одобрени 47 заявления с площ 1272 ха”, заяви Веселка Игнатова, главен експерт в отдел „Конкурентоспособност, селски райони и компенсаторни плащания”, Дирекция „Развитие на селските райони”, МЗХ.

Компенсаторните плащания за планинското животновъдство имат за цел опазване на биоразнообразието чрез устойчиво управление на високопланинските и полупланинските пасища; за подкрепа на традиционните практики на сезонна паша в определените планински райони; за да се насърчи използването на местни породи, адаптирани към пашата във високопланинските условия; за да се насърчи възстановяването на необходимата инфраструктура за развитие на номадското животновъдство; за насърчаване използването на каракачански кучета като ефикасен и екологосъобразен метод за защита на домашните животни от нападение на големи хищници (вълци, мечки, чакали и рисове); за осигуряване на възможности и социално-икономически ползи за селските общности в най-изолираните планински райони.

 

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия" и Европейската комисия...повече информация



Възможно ли е да се възроди планинското животновъдство -
вижте в материала със ст. н. с. Пенко Зунев - зам.-директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян в рубрика Интервю на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.