В скромното на пръв поглед меню се предлагат общо седем специалитета
За първи път в своята 121-годишна история най-известният кулинарен пътеводител, издаван във Франция, присъди една звезда на вегански ресторант. Заведението се намира в малко градче на брега на Атлантическия океан, близо до Бордо, и се ръководи от млада готвачка.
Вместо риба, месо и млечни продукти, готвачката Клер Вале сервира на своите гости ястия, приготвени изцяло от растения. Не се използват яйца, нито пчелен мед и традиционното за френската кухня масло.
Името на ресторанта, създаден през 2016 година с кредит от банка, специализирана във финансирането на екологични проекти, е съкращение на израза "без животински произход". В скромното на пръв поглед меню се предлагат общо седем специалитета, съдържащи кедрови ядки, целина, саке и различни видове бобови култури.
На терасата с изглед към Океана, Клер Вале е засадила 140 различни ядливи растения – подправки и цветя. Занаята тя е изучила до голяма степен в Тайланд, откъдето са и азиатските черти на нейните ястия. Освен с класическата звезда, тя е отличена и с т.нар. зелена звезда, която се връчва на ресторанти, спазващи високи етични стандарти. Тази категория беше въведена едва през миналата година.
В тазгодишното издание на пътеводителя са изредени 534 ресторанти във Франция и Монако, декорирани с минимум една звезда, сред които 54 присъстват за първи път. Най-високото отличие за готварско майсторство са три звезди.