1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Заловени са 2 млн. змиорки от застрашен вид на Аерогара София

Заловени са 2 млн. змиорки от застрашен вид на Аерогара София

Змиорките са транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна

Опит за нелегален внос на 2 милиона змиорки от критично застрашен вид предотвратиха служителите от отдел „Борба с наркотрафика” на Митница Аерогара София, съобщиха от Агенция „Митници”, пише dariknews.bg.

Влечугите са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София. Змиорките са били в 8 контейнера от стереопор в чекирания багаж. Пътниците са настоявали пред митническите служители, че в специално опакованите контейнери пренасят храна. При проверката обаче митническите служители установяват, че контейнерите съдържат пликове със змиорки - „бебета”.

За случая е информирана РИОСВ София, които са дали експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguila Anguila).

Ангуила Ангуила е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора и търговията с него без разрешително е забранена. Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1300 евро на килограм.

Змиорките са транспортирани спешно към Спасителния център в Аквариума във Варна.

Китайските граждани са задържани за срок от 72 часа по чл. 242 з от НК. Случаят е докладван на Софийска градска прокуратура и по него е образувано досъдебно производство по описа на Митница Аерогара София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.