1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започват проверки за свински грип по животните

Започват проверки за свински грип по животните

Причината е в съобщението на Световната здравна организация (СЗО) за разпространение на вируса по прасета, пуйки и домашни любимци

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов да издаде заповед до регионалните директори на ветеринарните служби за повишено внимание при случаи с пандемичният вирус H1N1 (т.нар. "свински грип") по животните.

Причината е в съобщението на Световната здравна организация (СЗО) за разпространение на вируса по прасета, пуйки и домашни любимци. Особен случай представлява заразяването на норки във ферма в Дания, където са болни само животните, но не и работниците.

От СЗО обясняват, че все още не е ясно как отделни животни са били заразени. Организацията посочва, че този случай "демонстрира непрекъснатата еволюция на грипните вируси, които имат потенциал за изненадващи промени, и необходимостта от непрекъснато внимание, включително и при животните".

"Последните открития показват, че вирусите на грип А при животни и хора все повече се държат като един общ резервоар на гени, циркулиращи между разнообразни приемници, както и че съществува потенциал вирусите на новата инфлуенца да са възникнали при животни, различни от свинете", информират от СЗО.

Министър Найденов препоръчва на хората с домашни любимци и работещите във ферми непрекъснато да наблюдават за дихателни заболявания по животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.