1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден диоксид

Засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден диоксид

Проучването е извършено от изследователи от Университета на щата Вашингтон

Засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден диоксид, откриха изследователи от Университета на щата Вашингтон. Проучването им позволява да се разбере каква роля играят във въглеродния баланс на планетата аридните (пустинни и полупустинни) екосистеми. Изследването е финансирано от Министерството на енергетиката на САЩ и от Националния научен фонд. Подробностите са публикувани в сп. “Нейчър клаймът чейндж летър“.

Пустините и полупустините заемат значително място в земната екосистема. Изследвайки слой земя в пустинята Мохаве в югозападните части на САЩ, специалистите са открили значително насищане на почвата на тези места с въглерод.

Учените са на мнение, че този въглерод е с атмосферен характер, което открива неочакваната роля на пустините във въглеродния баланс на планетата. Авторите на изследването са на мнение, че пустините могат да поемат значителна част от натоварването на екосистемата с излишен въглероден диоксид. Това ще се отрази положително на топлинния баланс на планетата.

Експериментът не е отчел влиянието на климатичните промени, например колебанието в нивото на валежите или повишението на температурата. Според Дейвид Евънс, един от авторите на изследването, екосистемата не може да поеме всичкия излишен въглероден диоксид в атмосферата, но помага за това.

По думите му като цяло такова поглъщане на въглероден диоксид в атмосферата на засушливите райони се равнява на 4-8 процента от нивото на съвременните вредни емисии. Днес 11 процента от повърхността на сушата са заети от пустини. Най-голямата от тях е Сахара в Африка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.