1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зеле и броколи за здраве - всеки ден

Зеле и броколи за здраве - всеки ден

Високото ниво на нитрати обаче ги правят опасни

Холандски медици от Лайденския университет съветват ежедневно да добавяме в менюто си зеле или броколи. Биолозите смятат, че това е евтин и "съдържателен" източник на много полезни за здравето фитохимикали, витамини, минерали.

Изследователите са анализирали различни свойства на тези зеленчуци и са установили, че зелето има висока питателна ценност и даже може да предотврати развитието на някои видове рак. Богатото на полезни вещества зеле положително влияе на организма, благодарение на естествените съединения в своя състав, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките, обясняват експертите.

Най-много антиокислители са открити в броколите и цветното зеле, но и в листата на "обикновеното" зеле има доста от полезните компоненти. Освен антиракови функции всички видове зеле са способни да предотвратят дихателните и сърдечни болести, да подсилят имунитета. Но специалистите са забелязали, че концентрацията на витамини в зеленчуците може да се различава в зависимост от условията за тяхното отглеждане. Те предупреждават, че тези от тях, които съдържат високо ниво на нитрати могат да са опасни за здравето.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.