1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделската комисия отхвърли на първо гласуване промените в проектозакона за горивата

Земеделската комисия отхвърли на първо гласуване промените в проектозакона за горивата

На 2 април ръководствата на браншовите съюзи отново имат среща с премиера Бойко Борисов

На извънредно заседание днес депутатите от парламентарната комисия по земеделие и храни отхвърлиха единодушно проектозакона за горивата. Предстои втора среща на земеделския бранш с премиера Бойко Борисов в понеделник. Ако и тогава не се стигне до консенсус, фермерите излизат на протест във вторник.

На първо гласуване 9 депутати гласуваха „За”, а останалите 9 - с „въздържал се”. Аргументът за отхвърлянето на законопроекта е, че в него не е отчетена спецификата на земеделския сектор, както и необходимостта в закона да бъдат предвидени работещи механизми за бранша. От своя страна, зърнопроизводителите поискаха извинение от вносителя Емил Димитров.

В проектозакона има изисквания за поставяне на нивомери в съдовете за съхранение на горива за селскостопанска техника, а според земеделците те са неизпълними. Поставянето на такива уреди, както и касови апарати и допълнителна техника, ще коства около 50 000 лв. на всеки стопанин, а изискваната банкова гаранция от 500 000 лв. за всеки, който иска да търгува, съхранява или превозва течни горива, е непосилна за повечето търговци. На 2 април ръководствата на браншовите съюзи отново имат среща с премиера Бойко Борисов, където окончателно ще се реши дали законът ще бъде променен. Ако това не стане, на 3 април те ще излязат на протест по бензиностанциите.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.