1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Животновъдите в Швеция използват най-малко антибиотици

Животновъдите в Швеция използват най-малко антибиотици

Снимка:

Това сочи проучване на Европейската агенция по лекарствата, обхващащо 25 европейски държави

Животновъдите в Швеция използват най-малко антибиотици при производството на хранителни продукти, сочи проучване на Европейската агенция по лекарствата, обхващащо 25 европейски държави, съобщава euroactiv.com.

Според доклада производителите в Швеция използват 13.6 милиграма антибиотици за килограм месо - това е по-малко, отколкото при всяка друга европейска страна, като на второ място се нарежда Финландия с 24 мг/кг.

Според Европейската агенция за безопасност по храните използването на антибиотици при отглеждането на животни дава условия за развиване на микроорганизми и инфекциозни болести, резистетнти към иначе ефективното им лечение с антибиотици.

От Норвежкия здравен институт също съобщават, че минимализирането на приложение на антибиотици при отглеждането на животни може да допринесе за подобряване на здравното състояние на хората както в тяхната страна, така и в световен мащаб.

В редица европейски страни повече от половината бактерии, като стафилококус ауреус, са изградили резистентност към повечето използвани антибиотични препарати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.