1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зимният сън може да спре процесите на стареене при малките окосмени бозайници

Зимният сън може да спре процесите на стареене при малките окосмени бозайници

За първи път учените наблюдавали биологичен механизъм, който да е свързан с дълголетието на животните

Малките окосмени бозайници, които изпадат в хибернация за определена част от денонощието през зимата, вероятно по този начин удължават живота, сочи ново проучване, цитирано от PhysOrg, пише inews.bg.

Експерименти с джунгарски хамстери, обитаващи Сибир, показали, че когато тези малки пухкави гризачи временно намалят своя метаболизъм и телесна температура при състояние на вцепенение, се наблюдава спиране и дори обръщане на процеса на стареене, свързан с естествено унищожаване на генетичния материал в клетките.

И в предишни изследвания учените са съзирали причинно-следствена връзка между хибернацията и удължения живот, но сега те за първи път те наблюдавали биологичен механизъм, който да е свързан с дълголетието на животните.

Изследването било проведено с женски възрастни хамстери, които били поставени за шест месеца в изкуствени зимни условия. Резултатите показали, че подобният на кома зимен сън, при който телесната температура на животните пада с до десет градуса под нормалните 35°C, влияе върху теломерите - ензими, защитаващи генетичния код в хромозомите от разрушаване. Когато теломерите бъдат повредени, генетичният материал на клетката също се поврежда непоправимо, което води до смъртта ѝ.

Оказало се, че ежедневната хибернация, в която хамстерите изпадали по някакъв начин, защитава теломерите и дори ги възстановява. Колкото по-дълбок бил сънят, толкова ефектът на "подмладяване" бил по-забележим.

Учените предполагат, че феноменът, наблюдаван при джунгарски хамстери, най-вероятно се отнася за всички животни, които прекарват някаква форма на вцепенение или хибернация по време на студените месеци.

За съжаление, тази рецепта за подмладяване не е приложима за хората. "Вцепенението и обикновеният сън са напълно различни процеси и най-вероятно са несъвместими един с друг", казва ръководителят на проучването Кристофър Тюрбил от виенския Институт по екология на дивата природа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.