1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зооинженер от Ямбол гледа над 300 тарантули и 50 скорпиона

Зооинженер от Ямбол гледа над 300 тарантули и 50 скорпиона

41-годишният мъж с диплома от Тракийския университет в Стара Загора използва спалнята си като работна база

Зооинженерът Петко Петков от Ямбол отглежда в дома си над 300 тарантули и повече от 50 скорпиона и признава, че няма нищо против змии, гущери, гигантски паяци, скорпиони, хлебарки и други насекоми, съобщи БТА.

41-годишният мъж с диплома от Тракийския университет в Стара Загора използва спалнята си като работна база. Освен многото терариуми, из стаята са пръснати множество кутии и бурканчета, в които живее по един паяк.

Всичко започва в тийнейджърските му години, когато сам си купува тарантула, която чифтосва с мъжка и се раждат 150 малки. Сега, освен тарантулите и скорпионите, в дома си Петко има още няколко вида хлебарки, домашни щурци, прелетни скакалци, които се отглеждат за храна. "Интересно е, с тях не можеш да скучаеш. Едни снасят, дебнеш момента, зареждаш ги в инкубатор. Храниш ги, следиш влажност, температура. Денят ти е запълнен, няма време за личен живот. Имал съм случаи на избягали от терариумите тарантули. После ги намирам скрити на тъмно някъде у дома. Имах и любима змия, но тя почина. Беше тънкоопашат смок - 2 м. Толкова бях свикнал с него, че го слагах под якето си, качвах се на мотора, по цял ден бяхме заедно - на кафе, на срещи", обяснява страстта си зооинженерът.

Друга интересна част от битието на скорпионите е любовната им игра, при която те танцуват, хванати за щипките, преди да се чифтосат.

Зооинженерът признава, че има 20 силно отровни тарантули и около 30 пустинни скорпиони. Отглеждането на подобни твари не е напълно безопасно. Петков разказа, че е хапан от жълт скорпион, заради което е бил с парализирана дясна ръка, от мексиканска тарантула, анаконда и питон и че е жилен от императорски скорпион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.