1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зоопаркът в Добрич съхранява и развъжда ценната порода коне на Пржевалски

Зоопаркът в Добрич съхранява и развъжда ценната порода коне на Пржевалски

Уникалният Център за защита на природата и животните е изграден по швейцарски модел

Добричкият зоопарк се превръща в своеобразен център за запазване и развъждане на ценната порода коне на Пржевалски. Доскоро зоологическата градина беше единственото място на Балканския полуостров, в което се отглеждаха монголските коне.

Вече осем години в добричкия зоопарк се отглежда двойка от ценната порода коне на Пржевалски. Те пристигат тук през 2003 г. благодарение на зоопарка в Цюрих, който работи по проект за връщане на конете в естествените им местообитания в Монголия. Швейцарската помощ и партньори придават европейски вид на новия Център за защита на природата и животните в Добрич. Върху 160 декара са разположени 130 животни от 30 вида. Сред тях е и двойката коне Игор и Куни, представители на изчезващия вид коне на Пржевалски. Породата е ценна и на изчезване, защото при нея има още една хромозомна двойка и това не позволява кръстоска с останалите породи коне, разясни директорът на зоопарка в Добрич Севдалина Венкова. Представителите им са по-дребни, подобно на ирландските породи. Сред характерните външни белези са още бежово-кафявата окраска и тъмната ивица на гърба. Най-отличителната черта на конете е гъстата, къса и изправена нагоре грива. Освен това те са трудни за опитомяване и е невъзможно да бъдат предложени за езда.

Добричкото семейство коне на Пржевалски вече е създало три поколения. Роденият през 2005 г. Калиман е дарен на зоопарка в Ловеч. Вторият син на фамилията – Искър, вече има свой дом в зоологическа градина в Констанца, Румъния. Така единственият на Балканите зоопарк, който отглежда коне на Пржевалски, се превръща и в развъдник на ценната порода, не скрива гордостта си Севдалина Венкова. Последното попълнение на фамилията коне е Мая, която ще бъде оставена в добричкия зоопарк, за да се уголеми семейството. Благодарение на българо-швейцарското партньорство в Добрич са пристигнали и още животни – лама, алпака, зубри, бизони, еноти и др. Амбициите на управата включват създаване на редица атракции, за да стане зоопаркът още по-привлекателен за малки и големи. За целта обаче са необходими средства.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.