1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 30 души от област Велико Търново започват обучение по пчеларство през март

30 души от област Велико Търново започват обучение по пчеларство през март

 

30 души от област Велико Търново започват през март обучение по пчеларство. Проектът за активни услуги на пазара на труда ръководи сдружението с нестопанска цел "Искра" - Велико Търново и Националния браншови пчеларски съюз.

Курсът е безплатен, а всички участници в него ще получават и месечна стипендия в размер на 80 лв. Проектът продължава четири месеца. Теоритичната част на обучението ще бъде в Земеделски колеж, а практическата – в демонстрационен пчелин.

Един от преподавателите ще бъде единственият професор по пчелна патология в Европа – проф. Кънчо Кънчев, който изнася лекции в Лесотехническия университет в София.
Кандидатите за включване в проекта трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Селекцията започва през следващата седмица.

Тричленна комисия от представители на бюрото по труда и сдружение Искра ще одобряват молбите. След приключване на обучението всички ще получат регистрация като замеделски производители.

Средно около 10000 лева са необходими на човек, за да стартира пчеларски бизнес в България. Средната възраст на хората, които се занимават с отглеждане на пчели е 66-годишна възраст. Страната ни е на едно от последните места в света по потребление на мед. Българинът годишно изяжда около 180 грама мед в сравнение с французинът, който за същия период изяжда около 2,5 кг.

Една от основните причини за слабия интерес на хората към пчеларството е липсата на информация, че с този бизнес може да се изхранва цялото семейство и да се печелят проекти. В България може да се кандидатсва по около 1800 програми за пчеларство. Преди две години, например, дядо на 92 години спечели 40000 лева по програма САПАРД.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.