1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 90 години висше аграрно образование в България

90 години висше аграрно образование в България

Тракийският университет отбеляза юбилея с научна конференция с международно участие

Юбилейна научна конференция с международно участие по случай 90-тата годишнина на висшето аграрно образование в България инициира академичното ръководство на Тракийския университет. Около 150 научни работници и преподаватели от страната и чужбина бяха на тържественото й откриване в зала 1 на висшето аграрно учебно заведение в Града на липите. Домакин и организатор на събитието беше Аграрният факултет към Тракийския университет с декан проф. Радослав Славов. За AGRO.BG той отбеляза, че на 12 и 13 май в рамките на конференцията се представят 120 научни доклада се обсъждат както постиженията, така и проблемите на висшето аграрно образование в България. По думите му, „необходими са промени в Закона за висшето образование у нас, които да стимулират връзките на обучението с практиката и бизнеса.” В тази посока старозагорският Аграрен факултет разчита на международните си контакти за обмяна на студенти и преподаватели. В същото време има здравата база и традицията на аграрното образование и наука, сътворени от научни работници и плеяда професори, някои от които присъстваха и на откриването на юбилейната научна конференция на 12 май.

Тракийският университет в Стара Загора е автономна държавна институция, създадена през 1995 г. с Решение на 37-то Народно събрание на базата на доброволно обединение на съществуващите в Стара Загора Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина и Висш медицински институт. Настоящият му ректор проф. д.с.н. Иван Станков откри тържествено юбилейната конференция, а деканът на Аграрния факултет проф. д.с.н. Радослав Славов изнесе пленарния доклад за богатата история и фундаменталните за земеделското ни производство постижения на българската аграрна наука.

Вълнуващ и запомнящ се за 90-годишнината на аграрното образование у нас ще остане моментът с награждаването със символични златни дипломи на именитите беловласи професори от златното близко минало на земеделското образование и наука. Проф. Радослав Славов връчи златните дипломи с видимо дълбоко чувство на признание и благодарност на проф. Христо Чомаков, проф. Синемирски, проф. Иван Пейчевски, проф. Иван Венев и проф. Цанко Ненов. „Днешният ден е бъдещето, изградено от мен вчера”, цитира известната мисъл проф. Стефан Денев, който получи почетна награда. С почетен диплом са удостоени всички преподаватели – настоящи и бивши, от Аграрния факултет, обяви проф. Славов в края на тържествената част. След нея доклад за достиженията на геномиката в аграрната област изнесе акад. Атанас Атанасов. След него започнаха заседанията по секции – животновъдни науки, растениевъдни науки и аграрна техника и технологии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.