1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Абитуриентите от випуск 2007 имат уникален европейски шанс

Абитуриентите от випуск 2007 имат уникален европейски шанс

Един кандидат-студент ще получи пълна държавна стипендия

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил връчи грамоти и MP3-плейъри на 49 абитуриенти, завършили с пълно отличие средното си образование в професионалните училища към системата на Министерство на земеделието и горите.  

В приветственото си слово министър Кабил подчерта, че абитуриентите от випуск 2007 г. имат уникалния шанс да са първите млади хора в България, завършили образованието си в годината на присъединяването й към Европейския съюз.

Моята убеденост е, че вие ще влеете нова, живителна сила в начина на правене на модерно европейско фермерство у нас, в стопанисването на горите, в хранителната ни индустрия и в превръщането на селските райони в привлекателно и желано място за живот, каза още министър Кабил.

Той посъветва випускниците да съчетават умело в своята работа традициите на типичното българско производство, така, както е било разработвано, допълвано, обогатявано в годините, с европейския опит по прилагане на най-съвременните изисквания и практики.

За първи път миналата година Министерство на земеделието и горите награди абитуриенти от държавните училища в секторите земеделие, горско стопанство и хранителни технологии, показали отличен успех по време на своето обучение, припомни министър Кабил. Той пожела това да се превърне в традиция, която, сама по себе си да мотивира учениците.

И тази година на абитуриента, постигнал най-висок бал в кандидатстудентските изпити и избрал да продължи своето професионално образование във висше учебно заведение, ще бъде връчена стипендия от министъра на земеделието и горите. Тя ще бъде изплащана до края на следването му. От випуск 2006 г. стипендията спечели Радостин Алексов, който бе приет в Лесотехническия университет. 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.