1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Българските охлюви са с уникални качества

Българските охлюви са с уникални качества

За тях разказва младият учен Мария Тодорова

Ползите от охлювите и охлювената слуз са известни още от народната медицина. Един малък екип от учени у нас превръща този факт в иновативен продукт, който намира радушен пазар в 12 европейски страни, стига дори до Китай. Оказва се, че българският градински охлюв е различен от всички свои събратя по света – слузта е изключително богата и качествена като екстракт.

За него ни разказва Мария Тодорова, която е съавтор на 5 изобретения, регистрирани като полезни модели. От 10 години младият учен работи в малка компания, която произвежда продукти от слуз от охлюви.

Ние извличаме слузта от охлювите в лабораторна среда. Това става щадящо, те продължават да живеят своя щастлив живот и никой от тях не е „пострадал“ от тази процедура”, разказва Мария Тодорова.

Компанията работи със стандартни ферми, които са достатъчно отворени към работата с компания от научни работници, която извлича охлювена слуз и я превръща в лечебни и козметични продукти.

„Нашето специфично изискване към фермерите е да отглеждат щастливи охлюви. Дали те са гледани под стрес или свободно, това си личи при извличането на екстракта – по неговите показатели. Охлювите трябва да са здрави, с определено тегло и на определена възраст“, обяснява младият учен.

Компанията е патентовала начина, по който се събира слузта от охлювите. Той се нарича доене. Оказва се, че българските охлюви са специални. Това показват близо 35-годишните изследвания на българските учени, които изследват охлюви от различни страни, включително и извън Европа. Мария Тодорова е носител на почетен диплом за млад изобретател на фондация „Еврика“.

“Въпреки, че сме малка компания, ние имаме голям пазар. Това показва, че сме на прав път – с нашите продукти от щастливи охлюви! Това ни надъхва допълнително да работим в тази посока“, казва в заключение лъчезарната Мария Тодорова.

Автор: Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.