1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. BASF България и БАН подписаха договор за сътрудничество

BASF България и БАН подписаха договор за сътрудничество

Тази година приоритет ще бъде търсенето на работещи решения за страната ни по отношение на енергийната ефективност

Договор за сътрудничество с широк обхват от дейности подписаха Българска академия на науките и BASF България. Официалното подписване стана на 6 февруари 2012 г. в кабинета на председателя на БАН в присъствието на официални лица от двете страни.

Академик Никола Съботинов, председател на БАН и г-жа Валентина Диканска, Управител на BASF България изразиха желанието си сътрудничеството им да се превърне в добра практика в отношенията между бизнеса и научните и образователни институции в България. Тази година приоритет ще бъде търсенето на работещи решения за България по отношение на енергийната ефективност.

 
Сътрудничеството между двете организации с над 140 годишна история, стартира през 2011, която беше обявена от ЮНЕСКО и ООН за Международна година на химията. Тогава страните се обединиха в популяризирането на образователния интернет сайт www.chemgeneration.com. Задълбочаване на отношенията е желание и на двете страни и е в унисон с новата политика на BASF, обявена от Председателя на Борда на директорите на химическия гигант д-р Курт Бок – “We create chemistry for a sustainable futurе”, в превод на български „Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще”

 
БАН и BASF се договориха за установяване на взаимно сътрудничество по извършването на научноизследователска, приложна, образователна и представителна дейност в областта на химията и химическите технологии. Двете организации ще способстват за разработването на съвместни научно-изследователски и учебни проекти, обмен на информация, публикации и други изследователски материали и техническа документация. В рамките на договора организациите ще поощряват изследователските проекти и други научни образователни инициативи в следните области: органични химични технологии, инженерна химия, проекти по енергийна ефективност, екология и опазване на околната среда.

BASF The Chemical Company е водеща химическа компания в световен мащаб: Портфолиото й включва широка гама продукти от химикали, пластмаси, продукти за облагородяване, продукти за селското стопанско до нефт и газ. Ние съчетаваме икономически успех, социална отговорност и опазване на околната среда. Чрез наука и иновации, ние даваме възможност на нашите клиенти в почти всички индустрии, да отговорят на настоящите и бъдещите нужди на обществото.

Нашите продукти и системни решения допринасят за опазване на ресурсите, осигуряване на здравословна храна и помагат подобряването на качеството на живот. Ние обобщихме този принос в нашата корпоративна цел: “We create chemistry for a sustainable futurе”, в превод на български „Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще” . През 2010 г. BASF отчита продажби от около 63.9 милиарда евро, а към края на годината служителите на компанията наброяват около 109,000 души. Акциите на BASF се търгуват на фондовите борси във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.