1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. До средата на ноември приемат заявки за безплатно обучение по САПАРД

До средата на ноември приемат заявки за безплатно обучение по САПАРД

Има възможност за участие в два типа курсове – дългосрочни, с продължителност минимум 150 учебни часа, и средносрочни – с продължителност минимум 30 учебни часа

 

Министерството на земеделието и горите продължава да приема заявки за участие в безплатното обучение по програма САПАРД, съобщиха от ведомството. Това е една нова възможност за българските фермери, тютюнопроизводители, собственици и ползватели на гори, както и за заетите на трудово правоотношение в селскостопанския и горския сектори да се запознаят с възможностите, които предлага европейската програма за подпомагане на селското ни стопанство. В рамките на мярка 3.1 "Подобряване на професионалното обучение" на програма САПАРД Министерство на земеделието и горите е ведомството, което ще организира през 2006 година обучение в почти всички сектори и направления в селското стопанство. По програмата ще могат да се обучават безплатно заетите в секторите: мляко и млекопроизводство, месо и месопроизводство; животновъдство; растениевъдство - полски култури, зърнено-житни, зърнено-бобови, кореноплодни, клубеноплодни, маслодайни, влакнодайни, тютюн, фуражни, трайни култури, зеленчуци, цветя, етеричномаслени и лечебни култури; селски туризъм; местно занаятчийство и агроиндустрия; местни занаяти и малък и среден селски бизнес. Предвидено е обучение и в областта на рибарство и аквакултури, гъбопроизводство, преработка на растениевъдна продукция, специални дейности по конверсия, обучение в горско стопанство, строеж на второстепенни пътища и подобряване на горски пътища, както и създаване на горски култури от бързорастящи видове на изоставени земеделски и ерозирани земи с турнус на сеч до 15 години.

Предвидено е обучение и по агроекологично земеделие. От програмата през тази година официално отпадна обучението в секторите дървообработване и биогорива.

Обучението ще е безплатно за кандидатите, които отговарят на условията, като в случаите, когато курсовете се провеждат извън населеното място, в което живеят курсистите, обучаващата организация ще поема разходите за транспорт, храненето и нощувките на курсистите.

Молбите за участие в обучението по мярка 3.1 ще се приемат до 15 ноември, съобщават от аграрното министерство. 

Има възможност за участие в два типа курсове – дългосрочни, с продължителност минимум 150 учебни часа, и средносрочни – с продължителност минимум 30 учебни часа. Практическите занятия в дългосрочните курсове са най-малко 50% от обучението и не по-малко от 20% от часовете в средносрочните курсове. Поне 20% от часовете са за обучение по агроекология, съобразено с тематиката на курса и изискванията на Европейския съюз.

Документите могат да се подават в съответната общинска служба или областна дирекция "Земеделие и гори".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.