1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Експертният съвет на FDA одобри използването на първата ваксина срещу птичи грип

Експертният съвет на FDA одобри използването на първата ваксина срещу птичи грип

 

Експертният съвет на американското Управление за контрол на медикаментите и храните (FDA) препоръча снощи употребата на първата в историята ваксина срещу птичи грип, предназначена за имунизация на хора. Независимо от недотам високата ефективност на ваксината според клиничните изпитания, експертите от FDA се мотивират, че все пак това е първа стъпка.

Ваксината е изработена от френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis (SNY), като тя беше одобрена с гласовете на 13 членове на Съвета. Никой не гласува против, като един се въздържа.

Според американското законодателство FDA не е задължена да изпълни решението на Експертния съвет, но в повечето случаи прави това.

Sanofi-Aventis е първата сред множество други фармацевтични компании, които правят разработки срещу вируса на птичия грип и първа успя да предложи готов продукт.

Независимо от липсата на официално разрешение за употребата на тази ваксина федералното правителство на САЩ вече трупа запаси от този препарат за имунизация на хора, работещи в сектора на здравеопазването. Засега търговски продажби на ваксината не се предвиждат.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.