1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Естествени фактори ограничават глобалното затопляне, твърди британски институт

Естествени фактори ограничават глобалното затопляне, твърди британски институт

 

Човекът ще продължава да загрява планетата през следващите няколко години, но естествени фактори като по-студените морета например, ще омекотят удара, твърди изследване на британски институт.

В първата си дългосрочна прогноза за глобалния климат Британският метеорологичен център посочва, че заради естествените и човешките фактори 2014 година ще бъде с 0,3 градуса по Целзий по-топла от 2004. По-ниските температури на моретата и океаните и дори блокиращите светлината облаци от изригващите вулкани, няма да могат да компенсират затоплянето, причинено от човека.

Много експерти отдават на глобалното затопляне резките промени на времето, които причиняват наводнения в едни региони и топлинни вълни в други.

Предишните прогнози за климатичните промени са правени предимно въз основа на външни фактори като промяна на слънчевата радиация и влиянието на хората, но не отчитат вариациите на естествените земни фактори в самата атмосфера, според британският център.

"Феномени като Ел Ниньо, например, има силно влияние върху краткосрочните прогнози. Като включваме такива вътрешни явления, можем да направим едно доста по-добро предположение за температурата на Земята", заяви Дъг Смит, ръководител на проекта./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.