1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. ЕВРАНЕК отчете отлична аграрна програма

ЕВРАНЕК отчете отлична аграрна програма

Фермери от БАФ искат да се повторят курсовете и да остане да действа мрежата от центрове за професионално информиране и обучение

 

Европейската асоциация за образование и развитие (ЕВРАНЕК) отчете съфинансираната от Министерството на външните работи на Гърция и асоциацията програма за функциониране на мрежа от центрове за професионално информиране и обучение в България.

Центровете са в София, Пловдив и Велико Търново. В тях бяха разработени програми за квалификация и материали по осем теми: растениевъдна и животновъдна ферма, финансов мениджмънт, земеделие в процеса на интегриране в ЕС, реализация на продукцията, алтернативни форми на заетост, земеделие и туризъм, биологично земеделие, местно занаятчийство, работа с компютри и интернет, гръцки език. За тях бяха привлечени наши професионалисти, научни работници, експерти от най-висока класа.

Д-р Илиана Арабадзани отчете огромен успех на програмата и заяви, че двете страни правят всичко възможно да се повтори заради засилен интерес и ефект. Тя очаква при липса на пълно финансиране центровете да останат да работят не безплатно, а на преференциални цени.

Председателят на БАФ д-р Стефан Стефанов гордо каза, че 300 земеделски стопани научиха повече за бизнеса и пазара и какво ги очаква след 2007 г. От името на БАФ те благодарят на гръцкото посолство и искат още. Гърция и програмата имат 300 нови приятели, каза той.
Г-н Парнасос, търговско аташе на гръцкото посолство у нас, обеща, че ще предаде в Атина и Европа интереса към програмата, за да се повтори, и ни напомни, че САПАРД може да се използва отлично за развитие на селските ни райони и фермерите, защото от опит го знаят в Гърция.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.