ФАО посвещава 2020 г. на растителното здраве

Посланието, което отправят учените в цял свят е свързано с важността за предотвратяване на разпространението на вредители и болести по растенията

„Да защитим растенията и да съхраним живота“. Под това мото ще премине 2020-та, обявена от Организацията по прехрана и земеделие към ООН за международна година на растителното здраве. Посланието, което отправят учените в цял свят е свързано с важността за предотвратяване на  разпространението на вредители и болести по растенията.
 
От Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ коментират, че неприятелите причиняват огромни икономически загуби в земеделието и нанасят поражения в естествената среда на растенията, което се отразява негативно на стандарта на живот и дори на съдбата на цели нации.
 
Статистика сочи, че до 40% от добивите на хранителните култури се губят годишно именно заради вредители по насажденията, а в световен мащаб годишните загуби от тях се изчисляват на 220 милиарда долара. В селското стопанство силна тревога сред земеделците буди неприятелят дрозофила сузуки по плодовата продукция. А борбата с него  е изключително трудна, обясняват от Института.
 
От Института посочиха, че се предвижда ново законодателство, което ще забранява преносът на растения в ръчен багаж с цел превенция на болестите. Идеята е по този начин да се минимизира рискът от разпространение на неприятели по растителността.
 
 Автор: Данаил Андреев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.