1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Френски студенти призовават за отказ от кариера в агросектора

Френски студенти призовават за отказ от кариера в агросектора

Според тях сегашните концепции за устойчивост и за т.нар. "зелен растеж", са напълно недостатъчни

Абсолвенти на елитен френски университет по селскостопански науки призовават своите колеги да се откажат от кариера в аграрната и хранителната индустрия. Апелът им предизвика остри спорове в страната.
 
Според част от студентите в университета АгроПариж, които завършват тази година своето образование, техният призив е в знак на протест срещу предизвиканата от човека климатична криза. Затова настояват за коренна промяна в селското стопанство.
 
На тържество по случай дипломирането си тазгодишните абсолвенти осъдиха образованието, което ги принуждавало да са участници в "продължаващото социално и екологично опустошение на планетата". Според тях сегашните концепции за устойчивост и за т.нар. "зелен растеж", са напълно недостатъчни. "Вместо това всеки ден наблюдаваме как аграрната индустрия води война срещу живота и обикновените селяни", изтъкват студентите в социалните мрежи. Те смятат, че големите селскостопански компании използват модерните технологии, за да експлоатират по-бедните региони по света, където не се обръща голямо внимание на екологията.
 
Призивът получи подкрепа и от левия политик Жан-Люк Меланшон, който беше един от кандидат-президентите при изборите през април. Заедно с няколко леви партии той си е поставил за цел да спечели парламентарния вот през юни, за да блокира по възможност действията на либералния президент Еманюел Макрон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.