1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Химичната лаборатория на BASF и Софийски Университет на седмото издание на Софийски фестивал на науката

Химичната лаборатория на BASF и Софийски Университет на седмото издание на Софийски фестивал на науката

Фестивалът е част и от Календара на културните събития на Столична община

CHEMGENERATION LAB е съвместен проект за химична лаборатория на BASF и Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Инициативата цели по въздействащ и забавен начин да пробуди интерес у младите хора към науката и да покаже ролята на химията в съвременния свят.

За втора поредна година BASF бе сред основните партньори на Софийски фестивал на науката, който се организира от Британски съвет в България под патронажа на Министерство на образованието и науката. Фестивалът е част и от Календара на културните събития на Столична община, а за първа година негов домакин бе „София Тех Парк”. Химичната лаборатория на BASF бe сред акцентите в училищната програма на фестивала. Нейната основна мисия е да извади на преден план една от найвълнуващите страни на химията – експериментите.

Под ръководството на доц. Лъчезар Христов, студенти от Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проведоха забавни химични експерименти в специално създадена за целта лаборатория на BASF. Техни помощници в експериментите бяха ученици от средни училища, които заедно с учените изследваха интересния и вълнуващ свят на науката химия. Сред найзабавните опити бяха „Универсален индикатор от цветно зеле“, „Химичен светофар“ и др.  
 
За CHEMGENERATION 

През 2011 г., Международната година на химията, стартирахме инициативата CHEMGENERATION за насърчаване на образованието по химия в България. Партньори в тази инициатива са BASF България, Българска академия на науките, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Химикотехнологичен и металургичен университет - София, Съюз на учените в България и Съюз на химиците в България. През годините в нашите образователни проекти участваха повече от 5000 български студенти, десетки учители по химия и над 50 училища в страната.  
 
За BASF

В BASF създаваме химия за устойчиво бъдеще. Ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Екип от близо 114 000 служители в BASF Group работи в полза на успеха на нашите клиенти в почти всички области и почти всяка страна в света. Нашето портфолио е организирано в пет сегмента: „Химикали“, „Функционални продукти“, „Функционални материали и решения“, „Решения за селското стопанство“ и „Нефт и природен газ“. През 2016 г. BASF реализира продажби на стойност от близо 58 млрд. евро. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.