1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Институтът по декоративни растения отпразнува 35-тия си рожден ден

Институтът по декоративни растения отпразнува 35-тия си рожден ден

Това е единственото специализирано научно звено у нас в областта на цветарството

Двоен празник отбеляза Институтът по декоративни растения – София. През 2014-та колективът му чества 35 години самостоятелно научно звено по цветарство и 80 години от започване на научните изследвания в областта на декоративните растения в България. Това е единственото специализирано научно звено у нас в областта на цветарството. Към момента в института, обособен в с. Негован, работят 30 души, разпределени в научния сектор, в производствено-експерименталната база и финансово-счетоводния отдел. За 35-я си рожден ден те посрещнаха много гости: колеги от 26-те института от системата на Селскостопанска акадмия, преподаватели в аграрни университети, представители на ДФЗ, кметове. В приветствието си директорът на института проф. Бистра Атанасова представи историята на института и неговата дейност през тези 35 години.

Институтът по декоративни растения разполага с 423 дка обработваема земя и с материално-техническа база, необходима за извеждане на научната, научно-приложна и производствена дейност.

Изследователската работа обхваща фундаментални и научно-приложни разработки и е акцентирана върху основни проблеми при декоративните култури, включително изучаване и съхранение на застрашени от изчезване диви видове цветя за опазване на биоразнообразието и поддържане на генофонд от декоративни растения.

В резултат на продължителна колекционна дейност в института е събран богат генофонд от декоративни растения с чужд и местен произход, представен от 10 in vivo колекции, наброяващ общо 4270 образци, вкл. 431 вида, 793 сорта и 298 хибридни форми, 39 генотипа. От тях in vitro се съхраняват и поддържат 400 образци.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.