1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Институтът по земеделие в Кюстендил става на 80 години

Институтът по земеделие в Кюстендил става на 80 години

Тържествата - в Деня на плодородието

Тази година Институтът по земеделие в Кюстендил чества 80 години от своето създаване. Тържествата по този повод ще се проведат успоредно с Деня на плодородието, който е на 15–16 октомври. Това съобщи директорът Димитър Домозетов.

На 15 октомври от 10 часа в театъра в областния град ще има тържество по повод годишнината, а на следващия ден в залата на Научно-техническия съюз в града ще има изслушване на научни доклади в областта на овощарството и земеделието. Поканени са 80 специалисти–агрономи, между които и гости от Унгария, Македония и Сърбия.

Институтът по земеделие в Кюстендил е създаден през 1929 г. като опитна и контролна станция по овощарство в най-стария център за производство на плодове в България. Нуждата от опитна станция в Кюстендилско е изразявана многократно на събрания на овощарското дружество в Кюстендил и на овощарски конференции. При създаването си започва работа с двама служители – директор и старши работник.

През ноември 1944 г. прераства в Институт по овощарство, а през 2000 г. в Институт по земеделие.

Понастоящем той е структурно звено на Селскостопанската академия към Министерство на земеделието и храните и е специализирано научноизследователско учреждение за решаване на теоретични и практически проблеми на земеделието, внедряване на български и чужди постижения, оказване помощ на земеделските производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.